I kursen entreprenörskap är första milstolpen idégenerering, där man ska formulera en idé som man kan jobba vidare med.

Min idé är en Hållbarhetsförmedling. Det finns många tjänster på nätet där man kan låna, hyra, byta saker med och av varandra. Det är en djungel att hitta alla sidor som förmedlar detta. Jag tänker mig därför en samlingssida/app där man kan samla alla dessa tjänster och där man lätt kan söka efter den tjänst eller produkt man behöver. Jag har inte riktigt klart för mig upplägget men det skulle vara fint om man dessutom kunde samla alla tips som man som privatperson kan ta del av för att medverka till ett mer hållbart samhälle, kanske även ett tillhörande diskussionforum där man kan tipsa om allt från tjänster till DIY.

Jag vill alltså lösa problemet med att det är svårt att hitta tjänsterna, jag vill vidare lösa privatpersoners behov av att hyra, låna, byta produkter och tjänster. Behovet kan finnas i vardagen såsom att behöva låna en gräsklippare, behovet kan vara socialt då man behöver en “vän” att fika med, och man kan både socialt och miljömässigt se ett behov stillas av t ex byte av saker, leksaker, kläder osv. Idag köper alla sina egna saker och tjänsten skulle bidra till mindre konsumtion (bättre ekonomiskt) och ett bättre hållbarhetstänk. Dessutom skulle man genom forum kunna ställa frågor då man är osäker på hur man ska göra för att leva mer hållbart.

Jag tänker mig en hemsida och en app, lätta att söka i.

Jag har ännu inte hittat någon konkurrent till detta. Det finns sidor som har hållbarhetstema som listar några tjänster vardera men inget samlingsställe vad jag sett hittills.

3 thoughts on “Milstolpe 1 Affärsidé: Hållbarhetsförmedlingen

 1. Detta är lite större än bara en ”söktjänst” tänker jag när jag läser. Du tänker mer en ”social arena” där man kan utbyta erfarenheter, tipsa om nya tjänster/företag med hållbara produkter som samtidigt erbjuder hjälp att hitta det man söker i och med att det finns länkar till befintliga tjänster redan. Jag tycker idéen är jättebra, har kikat lite på liknande först innan vi snävade in på den idé vi nu har. Och jag såg att utbudet av samlingssidor var inte något vidare. Om jag vill leva hållbart är det till denna sida/app jag vänder mig för att få hjälp på olika sätt.
  En sak jag funderar på är om man ”bara” länkar till andra företags sidor/tjänster eller om det är möjligt att få dem att ”ansluta” sig och kanske därmed ha möjlighet att tjäna pengar? Kanske har du redan tänkt på detta?

 2. Hej Marita!

  Bra idé att samla alla dessa befintliga tjänster, en slags jämförelsetjänst, sökmotor eller portal som ju finns för andra områden men då kanske inte inom hållbara tjänster och delningsekonomi, intressant möjlighet. Så det finns kanske idéer att låna och bygga vidare på från andra områden. Vad är nästa steg för dig, hur går du vidare med din idé?

  Hur går det annars med redovisningen av frågorna kring en av förra veckans entreprenörer?

  Hälsar,

  /Kristoffer

  1. Tack för feedback, nästa steg blir att avgränsa vad jag ska ha och inte ha med på min tjänst. Vidare att också se vad som finns och om det finns några att inspireras av och formulera hur tjänsten ska byggas upp. Jag ska också fundera på om det ska vara en gratistjänst/ideell eller man ska kunna annonsera eller kanske ha ett list-pris/abonnemangspris för att få vara med och utlysa sina tjänster. Känns spontant lite fel att ta betalt då vi pratar om hållbart, jag undrar vad har du för tankar ang detta?

   Filmerna är jätteintressanta och man blir väldigt inspirerad av entreprenörskapet. Det slår mig att de verkar ha stora nätverk och därmed mycket “hjälp” vilket jag tycker är det svåraste, att hitta rätt kontakter, veta var man ska vända sig med sina frågor osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *