Jag har testat min idé mot slutkund, dels genom en enkät på nätet och dels genom intervjuer där jag berättat och pratat om min hållbarhetsförmedling. De jag intervjuat har jag valt med omsorg och tagit de som jag vet är “kritiska” och som ser problem och eventuellt också lösningar.

Enkäten visade att 62 procent var inte beredda att betala för tjänsten men 38 procent var beredda att betala, lite överraskande kände jag, då jag trodde att färre skulle vara beredda att betala för den. 100 procent tyckte att de hade användning för tjänsten och 62 procent tyckte att det skulle lösa ett problem för dem. Det fanns ingen som tyckte att det var en dålig idé vilket känns betryggande. Övriga tankar som de hade om sidan/appen var bl a:

”Bra idé! Totalt förvirrad själv och pallar inte ta reda på ”1000” olika saker. Tror att rätt utfört skulle en sådan sajt t o m få mig engagerad.”

”Initialt gratis, men låg medlemsavgift efterhand … är det app så två varianter, gratis och köpeversion”

“Ska vara lättanvändbar.”

“Super bra idé!!!!!”

Angående fråga om kategorier så tyckte de jag täckt in det mesta bra men, någon att det var för många kategorier, en annan att man skulle passa sig för för hårt nischade kategorier. De kategorier jag valt ut var följande:

– Låna (här kan man låna saker av varandra)
– Byta (här kan man byta saker med varandra)
– Hyra (här kan man hyra saker eller hyra ut)
– Köpa (här kan man hitta saker att köpa hos företag som har ett hållbarhetstänk)
– Skänkes (här kan man skänka saker eller hitta saker som skänks av andra)
– Begagnat (Allt inom begagnat)
– Laga (Företag som lagar dina trasiga kläder och saker)
– Livsmedel (Företag som har tänket: “närodlat ekologiskt”)
– Återanvänt (Allt som är återanvänt hittar man här)
– Tjänster (Olika tjänster inom hållbarhet, kan vara socialt eller annat)
– DIY (Do It Yourself, tips på hur man kan återanvända prylar och “göra själv” istället för att köpa nytt)
– Information (Allmän information om hållbarhet)
– Miljönär (företag som certifierat sig som Miljönär)

Någon tyckte som ovan att initialt kunde tjänsten vara gratis men efter ett tag så kunde det vara en betaltjänst och som app skulle det finnas en gratisversion och en för en kostnad. Bra förslag tycker jag, särskilt tanken med appen. Någon tyckte att det var en suverän idé och att det skulle kunna få personen engagerad vilket ju är syftet med hela idén. Jag tycker jag fått bra feedback på min undersökning och testning mot kund. Det var lättare att få grepp om vad de tycker när man intervjuade live, än en enkät. Det finns i det senare fallet inte utrymme för följdfrågor och diskussion kring idén, så jag tycker att intervjuerna var de som gav mest även om det också är intressant att se lite statistik i form av procent som tycker si eller så. De som kan tänkas bidra till sidan är både företag, organisationer och privatpersoner.Jag inser att det skulle bli ett stort jobb att samla in alla företag som vill ansluta sig till detta och problemet som alla har är ju just att hitta dem, men omöjligt är det inte och när Hållbarhetsförmedlingen ”sprider sig” så tänker jag att Hållbarhetsförmedlingen kanske får förfrågningar från företag utan att man behöver leta. Jag tänker mig crowdsourcing där alla kan bidra på olika vis. Detta kommer att kräva en webbplats som byggs utifrån att alla kan bidra på sitt sätt.

environmental-protection-326923_640

2 thoughts on “Milstolpe 3 – Testning mot kund

 1. Låter som att din idé mottas väl, det är inte illa att alla i stort sett tycker att det är en bra idé:) Jag tänker att det som egentligen är klurigast är det finansiella, i alla fall har jag personligen inte så stor erfarenhet av de bitarna, men jag tror på tanken att börja gratis och efterhand kanske ta en mindre avgift efter att man till exempel lagt till någon tjänst/funktion eller uppgraderat sidan. Man kan även tänka sig att börja med en webbsida som är responsiv och gratis att använda. Sedan en app som har en mindre kostnad att använda kanske?
  Jag gillar också idéen och tror definitivt att jag skulle ha nytta av en sådan tjänst:)

 2. Hej Marita!

  Utmärkt att du använt dig av olika kanaler och metoder för ditt test med deras respektive styrkor, och att du går in medvetet för att få kritik och konstruktiv återkoppling. Bra, ta det arbetssättet med dig framöver!

  Det känns dessutom som en vettig nivå på ditt koncept för testet i detta skede av projektarbetet, där detaljgraden på en enkät passar bra.

  Du har fått vissa svar kring viljan att betala och kostnader. Men det är oklart tex varför det önskas olika versioner av appen, och vem som skall betala, för vad, hur mycket, osv, i de fall det kostar? Hur affärsmodellen går från att tillhandahålla tjänsten gratis initialt till att det senare kostar. Fick du någon information där? Något att adressera i pitchen av affärsidén.

  Hur många enkätsvar fick du in?

  Detta var alltså Milstolpe 3 – vad tar du med dig mot Milstolpe 4? Det verkar som testet givit dig en del återkoppling kring hur idén skulle kunna realiseras? Crowdsourcing tex passar ju bra in i ett angreppssätt baserat på effectuation.

  Hälsar,

  /Kristoffer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *