Något som kan vara lite irriterande är när man råkar ut för riktigt dålig design. Alltså, dessa parkeringsautomater, vem designar dessa? Det är inte ofta jag är i “stan” men när jag är det blir jag lite galen. 9 av 10 gånger så fungerar inte parkeringsautomaten som man råkar parkera vid. Har man tur, kan man bara smsa och parkera genom sms, men gud nåde om man glömmer checka ut, då kan det bli VÄLDIGT dyrt. Men för att smsa så ska man då leta upp en klisterlapp på den befintliga automaten. Den lappen är inte enkel att hitta eftersom det ofta sitter ett ANTAL klisterlappar om appar och sms och jag vet inte vad, haha. Galet! Idag var jag i alla fall och skulle parkera vid Malmöpolisen. Fungerade inte, det var lång kö och till slut insåg vi att den inte skulle börja fungera. Då har de varit vänliga att sätta upp ytterligare information där det står något i stil med: “Om automaten inte fungerar, var vänlig ring 040-123 45 67 och ange kod B.1234” Alltså ursäkta, men varför ska vi som vill parkera och måste betala, underrätta någon om att deras automat inte fungerar? Det får de väl själv hålla koll på? Men vi som stod i kö konstaterade i alla fall att det nog ändå fungerar att sätta böter på våra bilar. Så vi fick snällt traska iväg till NÄSTA automat för att se om den fungerade. Det gjorde den, när vi väl kom dit. MEN, då var det en lite äldre herre som var framför mig. Det var en splitterny automat, så långt allt rätt. Men han såg ju inte vad det stod på skärmen. Han vände sig till mig och sa: “Varför ska det vara så smått, jag ser ju inte vad det står”. Så jag fick läsa åt honom. Dessutom var det näst intill omöjligt även för mig att läsa texten då ingen tänkt på kontexten. Det var så ljust ute och skärmen så mörk att det var nästintill oläsligt. Tråkigt, dåligt, sorgligt då man ju faktiskt tvingas använda dessa automater. Ska de då inte vara designade för alla? Vill inte låta gnällig, men det är ju en del dålig design ute i vår digitala värld! Och med kunskap kan det bara bli bättre. Plötsligt inser jag hur mycket detta program jag läser, faktiskt gett mig. Oftast blir man bara irriterad när man stöter på dålig design, men nu kan jag se orsaker och jag kan se brister och förbättringsmöjligheter. HÄRLIGT! Nu kan det bara bli bättre med oss Digitala designers 😀 Och en positiv sak som hände idag var att 1: Jag fick chansen att hjälpa någon annan! 2: När jag kom tillbaka och gick förbi den (fortfarande) trasiga automaten så var det så klart lång kö fortfarande och detta gjorde att de som stod i kö började prata med varandra och diskuterade vad de skulle göra. Till slut hörde jag också ett skratt. Så irritation till trots, dessa dåligt designade artefakter gjorde ju trots allt så att samtal påbörjades och någon sorts gemenskap upplevdes. Men det finns fortfarande mycket att önska vad gäller GOD DESIGN.

20170419_195021

En modern, förhållandevis “ren” automat, men med en JÄTTESKYLT fastsatt med ytterligare information.

street-2116802_1280

Gammal version av parkeringsautomat

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *